Gerard Thomas Rietveld – Centraal museum Utrecht

V rámci môjho jazykového pobytu na územi Holandska, mám každý piatok exkurziu. Prvá exkuzia sa odohrala v Utrechte, v mieste kde sa vykonáva jazykový pobyt. Bola zameraná na spoznávanie architekta Gerarda Thomasa Rietvelda, národnu dizajn0rsku ikonu.

Rietvelda preslávili “2 veci”: stolička a dom (na obrázku hore). Syn rezbára sa ako 11 ročný zamestnal v otcovej dielni a veril, že stroje zlepšia životnú úroveň a odstránia triedne rozdiely.

Dom hore navrhol v 30tych rokoch 20. storočia pre vdovu s 3 deťmi, ktorá bola interierovou dekoratérkou. Je to kultúrna pamiatka zapísaná v Svetovom kultúrnom dedičte UNESCO. Nachádza sa len niekoľko metrov od James Boswell Inštitútu, miesta kde sa vykonáva môj jazykový pobyt.

Zvláštnosťou domu je, že je plný praktických nápadou a riešení. Od základov až po strop. Napr. miesta na stenách a dverách, kde sa mal človek dotýkať boli natreté inou farbou. Strop študovne bol namaľovaný na čierno, aby človeka nenútilo pozerať hore. Presklenená poštová schránka vstavana do steny ( aby ste videli poštu). Poličky v kuchyňi sú celé zo skla. Rietveld nemal rád tiene a tmavé kúty – takto ich dokonale odstránil. 2. poschodie je celé postavená na pohyblivých stenách. Po malej chvíľke sa celé poschodie zmení na 1 veľkú izbu. To všetko bolo vytvorené v časoch ešte pred 2. sv. vojnou.

Dnes by som hodnotil Rietvelda ako kapitalistu s revolučnými myšlienkami, ktoré si museli počkať. Vyrábal veci ako od IKEI v čase pred 2. sv. vojnou.

Bol tento dom postavený pred 10 rokmi ? Nie, pred 80timi… Miesto kde sa nachádza Rietveldové múzeum. Vstupenka stojí 7 eur a platí aj do Centralneho múzea v Utrechte a domu Dick bruna (kreslený zajačik – národná postavička).

Dočasná expozícia Rietveldovho vesmíru v Centrálnom múzeu v Utrechte.

Rietveldové výkresy a plány.

Plagát: “Môžu naše mestá prežiť ?”

Kniha s pekným obalom, prilepena zo zadnej strany na drevenú dosku. Tá bola súčasťou miesta s niekoľkými podobnými kúskami, kde si návštevníci mohli zalistovať v knihách o architektúre.

Alvara Alto, fínsky dizajnér, ktorý mal podobný štýl ako Rietveld.

Rietveld riešil často praktické problémy s priestorom. Len veľmi málokrát bol s niečim spokojný a použil to znova niekde inde.

Tipická Rietveldová stolička.

Niekoľko rôznych Rietveldových stoličiek. Prvá najnižšie (najbližšie) je celá z lega.

Album skupiny White Stripes (2010) pomenovaný po Rietveldovom štýle.

Na prípravu jednej Rietveldovej stoličky potrebujeme …

Ako stolár experimentoval s materiálom a s technológiou výroby.

Stála expozícia. 700 rokov stará loď v pozdemí Centrálneho múzea v Utrechte.

Utrecht bol v stredoveku centrom výroby malých pálených sošiek svätých. Čo je zaujímave, pretože materiál sa musel dovážať z veľkej diaľky.

Ako súčasť Rímsekj ríše sa v Utrechte už v dávnych dobách miešali rôzne kultúry. Črepiny za sklom patria rôznym kultúram okrem Holanskej.

Niektorým veciam v tejto krajine proste nemusím rozumieť…

This entry was posted in Holandsko and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.