Geld museum Utrecht

Môj prvý deň v Utrechte som začal skôr ako som plánoval. Do hosťovania cez couch surf ostávalo veľa času, ktoré som sa rozhodol využíť návštevou Múzea peňazí v Utrechte. Vstupné je 7 eur. Bohužiaľ všetko je v holandčtine okrem niekoľkých strán A4, ktoré si môžete pri vstupe vyžiadať v angličtine.

Múzeum je zamerané dosť na deti. Pri vstupe dostanete kartu s reálnymi peniazmi. Vnútri sa nachádza niekoľko hier, kde tieto peniaze môžete minúť alebo vyhrať. Všetky hry sú však v holandčine. Ak vyhrajete dostatok peňazí môžete si nechať vytlačiť bankovku s vlastnou podobizňov.

Múzeum je v budove starej mincovne. Tá bola vybudovaná v priestoroch skrachovaného cukrovaru a okolitých budov. Vnútry je zakázané fotiť, tak som fotil čo sa dalo … 🙂

Všetky mince starého Guldenu sú stranou s panovníkovou tvárou nadol. To preto, aby návštevníci nešľiapali na panovníkovej hlave. No niektoré sa pri zalievaní do podlahy obrátili. Nájdete ich ?

Nádherný presklenený interier múzea. V múzeu sa nachádza aj kaviareň a v lete je možný prístup na letnú terasu, kde sa nachádza tento strom. Už viem kde v Holandsku bral Van Gogh inšpiráciu na Rozkvitnutú mandloň.

Expozície múzea obsahujú veľa unikátných predmetov. Toto sú po soli najstaršie platidlá na svete.

V dnešných dňoch majú peniaze veľa rôznych podôb.

V múzeu sa dozviete ako vznikajú a vyrábajú sa peniaze, čo všetko je potrebné na tvorbu bankoviek a mincí.

Jedna zo stálych expozícií venovana peniazom.

Na starých Holandských peniazoch sa nachádzajú aj také bezpečnostné znáky ako odlačok prsta v kudere vlasou.

Idea múzem sa nezameriava priamo na peniaze, ale skôr na to čo s nimi ľudia robia a ako ovplyvňujú ich život. Toto je expozícia fotográfii ľudí zo sveta, ktorí dennodenne pracujú s peniazmi.

This entry was posted in Holandsko and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.