Ako pripraviť pekný papierový rám na plagát

Keď si kúpite sklenený klip, vždy je väčší ako plagát, ktorý doň chcete dať. Za sklom papierového klipu sa nachádzajú už vopred vyrezané rámy. Tie však vôbec nemusia zodpovedať veľkosti plagátu alebo sa nemusia všetkým páčiť (lesklý porch kriedového papiera). Ukážem vám ako pripraviť pekný papierový rám na plagát.

Na prípravu rámu budeme potrebovať: 1 plagát; sklenený klip veľkosti väčšej ako je obraz (cena okolo 10 eur za 80×60 cm); kvalitný tmavý vlákonový tvrdý papier (6 eur za 2 kusy), nie matný – lesklý kriedový, najlepšie čo najväčej veľkosti; rukavice, najlepšie gumové, môžu byť aj pletené.

Prečo rukavice ? Ak budete pracovať so skleneným klipom bez rukavíc, ostanú na skle otlačky po vašich prstoch. Nech sa budete snažiť akokoľvek, len s rukavicami dosiahnete stále čísté sklo bez šmúch. Preto vždy pracujte s rukavicami.

Všetko dôkladne zmeriame. Porovnáme veľkosť obrazu a veľkosť skleneného klipu. Vypočítame veľkosť rámu a miesta okolo plagátu/obrazu.

Na príklade pripravujeme rám pre obraz, ktorý je väčší ako dostupný papier. Na vytvorenie rámu musíme použiť 2 papiere, ktoré budú do seba navzajom pasovať.

Všetko dobre odmeriame a naznačíme na papier. Pomocou ostrého rezáku vykrojíme miesto, kde by mal byť obraz. Pod rezák si dáme staré noviny, nechceme aby sme si poškriabali stôl 🙂 Pomáhame si pravítkom na dokonalé rovné rezy.

Vyrezaný papier ohneme a vytvoríme “formu” v tvare L.

Finálna verzia jednej strany rámu by mala vyzerať ako na obrázku hore.

Urobíme ešte 2. kópiu.

2 strany budú do seba pasovať navzájom, tam kde sa bočné strany prekrývajú. Do takéhoto rámu obraz vsunieme a doslova ho zarámujeme.

Plagát medzičasom necháme vyrovnať pod rovnomernou záťažov (kopa kníh …). Na takto vyrovnaný papier jednoducho nasadíme vyrobené polovice rámu. Malí by do seba presne zapadať.

Takýto plagát s rámom dáme do skleneného klipu. Dávame však veľký pozor. Sklo je veľmi krehké a puká už pri malo tlaku. Preto sa skla nikdy nedotykame inde ako po stranách. Pracujeme v rukaviciach.

Finálna verzia vyzerá na stene asi nejako takto. Ja som si zasklik vianočný darček pre niekoho… Obraz Rozkvitnútá mandloň od Van Goga. Dúfam, že som vás inšpiroval 🙂

This entry was posted in Voľný čas and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.