Výstava Baťovej architektúry v Košiciach

Navštívil som výstavu o Baťovej architektúre v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Veľmi som sa na ňu tešil, pretože pojem Baťa predstavuje dodnes symbol blahobytu a prosperity. A spolu s Baťom prišla aj Baťová industriálna architektúra, tak typická červenou tehlou a sklom. Výstava bola putovná, v priestoroch múzea ostala mesiac.

Na plagátoch (hore) sú fotografie Zlína, typickej malej Českej vesnice s 3000 obyvateľmi pred jej rozsiahlou modernizáciou a industrializáciou. Na jej konci bolo 43 000 nové mesto, kde každí chcel žiť a bývať.

A tu je Zlín ako vyzeral v časoch najväčšieho ekonomického rastu. Robotníci bývali v tzv. tehlových kockách – Baťovkách, ktoré nájdeme aj napr. v Slovenskom Svite. Le Corbusier (dobový svetoznámy architekt) o Zlíne povedal: “Zlín je fenomén.”

Administratívna budova firmy Baťa. V jej priestoroch boli na svoj čas použité inovatívne technológie. Servisný rám na streche mi pripomína odkiaľ Lyoids budova v Londýne brala inšpiráciu. Keď Baťa nemohol vyvážať topánky, začal vyvážať továrne. A tak sa rýchlo z tejto budovy stalo sídlo nadnárodného koncernu.

Model už vyššie spomínanej Baťovej kocky.

Návrhy Báťovej kocky – dom pre učiteľa.

Na výstave Baťovej architektúry boli dostupné aj niektoré zaujímavé plány a výkresy.

Informačný leták o výstave (hore).

Celú výstavu mi skazil nakoniec zamestnanec múzea. Po dôkladnom prezretí všetkých vystavovaných exponátov som si nakoniec chcel pozrieť film, ktorý sa o Baťovi premietal. Možno v polovici filmu prišiel za mnou zamestnanec s kŕdľom deti a požiadal ma aby som odišiel z výstavy, pretože im (deťom) musí pustiť rozprávku. Nechápal som. S trpkosťou som odišiel, je to obrovská hanba múzea. Incident mi úplne skazil zážitok.

This entry was posted in Voľný čas and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.