11 bodov ako by mala vyzerať moja stranka a blog

Už dlho pracujem na redizajne stránky budystudio.com a iných projektov. Nepoužívam zaručené techniky alebo lineárne postupy pri tvorbe dizajnu. Skôr len to, čo sa mi páči inde sa snažím ihneď implementovať do nového dizajnu. Ale množstvo podmienok, ktoré si kladiem, zaručene ničia všetko čo vytvorím. Tak sa dostávam do nekonečného kolobehu redizajnu, kedy nie som s ničím spokojný a strácam len kopu času bez viditeľného výsledku. To je tak, keď sa snažíte o dokonalosť…

Pri tvorbe nového unikátneho dizajnu si kladiem tieto podmienky:

  1. Stránka má byť jednoduchá, nie krásna.Myslím, že prvý bod je neuveriteľné veľký na diskusiu. Preto len zhrniem fakty, za ktorými si stojím. Samozrejme stránky by nemali vyzerať ako useit.com Jacoba Nielsena. Ale určite nie ani ako webdesignerwall.com. Podľa mňa web nebol vytvorený pre krásu ale pre zdieľanie informácií. Preto dizajn má len podporovať túto myšlienku, nie ju nahradiť. Nie je to o technológii ale o tom čo s ňou dokážeme urobiť. Nie všetko čo je pekné je aj jednoduché a nie všetko čo je jednoduché je aj pekné. Jednoduché myšlienky, zložité realizácie.
  2. Dizajn by mal byť ľahko modifikovateľný, modulárny a byť pripravený aj na zlúčenie s inými službami alebo predlohou pre iné služby.Toto je neskutočne ťažké dosiahnuť ak musím stále myslieť na moje projekty DriveL.sk a zaciatocnik.sk . Webdizajn by mal byť pripravený na reklamné bloky a reklamu, na monetizáciu a kampane. V dizajne treba počítať s variabilitou, ktorú prinesie budúcnosť.
  3. Dizajn by mal predávať. Predávať a propagovať. Dizajn budystudio.com by mal predávať a propagovať mňa, moje skúsenosti a schopnosti. Akýkoľvek druh nasadenej reklamy by mal byť nevtieravý a nemal by narúšať čítanie (žiadne dynamické obrázky).
  4. Z dizajnu musi sršať sviežosť a aktuálnosť. Dizajn musí byť svieži v každom ročnom období a v ktorúkoľvek hodinu počas dňa. Farby by mali byť nadčasové. Fixný centrovaný layout na stred. Tmavé pozadie som zavrhol už dávno. Aj keď je veľmi pekné, odporuje mnohým bodom 🙁
  5. Socializácia, socializácia, socializácia. (Ale stále mať na pamäti jednoduchosť a nevtieravosť.)
  6. Dizajn by mal kašľať na medzi-prehliadačku kompatibilitu. Google Chrome rulez and fuck everybody else. (Áno, za týmto si stojím – je zbytočné tráviť čas v počiatku nad kompatibilitou. Možno neskôr pri optimalizácii …)
  7. Dizajn by mal využívať nové technológie. CSS3, HTML5, Sifr, jQuery… (málo jQuery, žiaden Sifr) Btw – čo najmenej obrázkov používať v dizajne.
  8. Veľkosť písma a hrúbka riadku je dôležitá. Kedže je dizajn tvorený ako príprava/framework pre iné projekty, veľkosť písma a hrúbka riadku hrajú veľmi dôležitú úlohu pri návšteve stránky. Veľmi dobrý príklad ktorý je ako stvorený na čítanie je verzia článku na sme.sk pripravená na tlač (príklad).
  9. Klasické orientačné prvky (podčiarkovanie linkov, vyhľadávanie v pravo hore, …). Internetová prirodzenosť – modra pre linky, strieborný nádych … viac v 4 bode… Veľmi ma inšpiruje štýl letiska. Miesto v reálnom svete kam prídete a vďaka symbolom dokážete rozumieť pokynom (a obsahu) aj bez znalosti lokálneho jazyka.
  10. Samotný kód by mal ľahko čitateľný, úhľadný, s množstvom navigačných popisov, bez zbytočných medzier. Organizovanosť podporuje rýchlosť a odozvu. Čím menší súbor, tým rýchlejšie je na druhej strane.
  11. Dizajn by mal byť pripravený na mobilné verzie priehliadačov.

Takže ak by som mal záverom zhrnúť nový webdizajn niekoľkými kľúčovými slovami boli by to: jednoduchosť, rýchlosť, modulárnosť.

Trataddadáááá – Predstavujem vám dnes Budystudio Blog Theme. Dizajn sa nachádza ľudovo povedané vo verzii 0.5. Inšpiroval som sa mnohými dobrými webmi: zajtra.sk, websupport.sk, dailyblogtips.com, flickr.com, mozilla.com, … Je na ňom ešte kopa roboty ale nasadzujem ho už od dnešného dňa. Urýchli mi to samotný vývoj a reálne nasadenie/testovanie.

Čo si myslíte o novom dizajne ? Vyjadrite sa v komentároch 🙂 Každý názor si cením. Máte nejaké rady ako vylepšiť stránku?

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to 11 bodov ako by mala vyzerať moja stranka a blog

  1. japresovcan says:

    tien pod budystudio.com/blog posobi lacno a farbu textu, alebo celkovo kategorie na lavo by som dal inej farby, barz vela modrej mi tu pripada.
    A este jednu vec som si vsimol v hlavnom menu tien pod textom mi reze oci

  2. japresovcan says:

    kontakt a sluzby

    • japresovcan says:

      no a este ked kliknes na home tak clovek caka, ze sa dostane na uvodnu stranku blogu, a ono ho to hodi na uvodnu stranku budystudio.sk

      • hecoravi says:

        Ďakujem za pripomienky. Je pravda, že menu síce momentálne trochu vyzerá neefiktívne ale všetko bude dávať zmysel po plnom odkončení stránky. T.j. po vytvorený novej homepage so zdarma sťahovateľnými www a wordpress šablónami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.