Prehrievajúci sa notebooku a jeho oprava

V priebehu posledných dní môj notebook prekonal trikrát niečo, čo by sa u ľudí podobalo zástave srdca. Z ničoho nič sa celý vypol. Bolo to nepredvídateľne. Príčinou možno bola vysoká teplota. Nijako zvláštne som ju nemeral, no na dotyk spodok notebooku doslova horel. Čo to spôsobilo som si nevedel vysvetliť. Software je obyčajne na tej najnovšej verzii, na prácu a internet používam Chrome od Googlu, antivírusy nehlásia žiadnu hrozbu, procesor beží vždy len na polovicu svojich možností. Na dobrú radu som sa ho rozhodol otvoriť.

Môj notebook je tak starý, že niektoré skutky z neho vyšli už dávno vplyvom gravitácie. Takže na celkový prístup k matičnej doske som potreboval zo zadnej strany odstrániť len 3 skrutky. Problém s tvorbou vysokej teploty sa ukázal hneď. Nepriepustné chumáče prachu pokrývali (tak asi) 60% všetkých chladiacich otvorov vo ventilátore. Chladný vzduch sa nenasával pre upchaté nasávacie a výfukové chladiace rebierka. Teplo sa neodvádzalo, vnútri kumulovalo a zvyšovalo teplotu. Niekoľko ťahov vysávačom mi opravilo notebook.

Chcem sa poďakovať môjmu dobrému priateľovi, ktorý svojimi odbornými radami (“Otvor ho.”) a nástrojmi (vysávačom) mi pomohol znova spojazdniť notebook. Ďakujem.

Ak máte podobný problém, riešenie nemusí byť rovnaké. Notebooky v záruke opravujte v servisoch.

This entry was posted in Notebook, Tech and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.