Na správne vyčistenie zubov potrebujete 7 vecí

Ako si čistiť zuby? To je otázka, ktorú mi niekoľkokrát zodpovedali na študenti zubáriny na dentálnej hygiene.
Medzizubné kefky – Ako prvé musíte používať medzizubné kefky. Sú to malé kefky s jemnými štetinkami, ktoré sa dajú chytiť do jednej ruky.  Medzizubné kefky sú určené na medzizubné priestory. Je v poriadku, ak vám spočiatku pri čistení pôjde z týchto miest krv. Takéto krvácanie by však nemalo trvať dlhšie ako mesiac.

Normálne čistenie – Normálne čistenie poznáme z reklamy. Je to čistenie, ktoré by malo mechanicky odstrániť väčšinu nečistôt. Na normálne čistenie potrebujeme:

Zubná pasta – Zubná pasta by mala obsahovať čo najviac aminfloridu. Tou je najlepšie oranžový Elmex. Aminflorid sa dokáže naviazať aj do ďasien, a ničí tak baktérie aj zvnútra ďasna. Baktéria je jeden pól a aminoflorid druhý. Aminoflorid tak tú baktériu doslova pritiahne a roztrhne.

Normálna kefka – Normálnou kefkou nechápte kefku za euro vo výpredaji. Normálna kefka má špecifický tvar štetín, ktoré vyzerajú ako čerstvo pokosený trávnik. Čistíme si zuby smerom spredu dozadu, vonkajšiu stranu pred vnútornou stranou. Čistíme ich pritlačením kefky na ďasno a jemným pohybom smerom k vrcholu zubu. Zadným zubom doprajeme vyčistenie pomocou čistenia odzadu smerom von. Predné zuby z vnútornej strany vyčistíme kefkou smerom von.

Bodová kefka – Bodová kefka je kefka s malým počtom štetín sústredených do jedného bodu. Zub vyčistíme pomocou nej najlepšie. Pritlačíme štetiny o sklovinu, štetiny sa rozbijú a vytvoria tak prstenec. Týmto prstencom sa čistí zub samotným pohybom smerom od ďasna. Alebo pomocou štetín môžeme jemne zájsť pod ďasno a tak lepšie vyčistiť usadeniny. Každý jeden zub by sa mal čistiť smerom z jedného boku, cez stred, k druhému boku.

Dentálna niť – Dentálnou niťou by sme sa mali dostať do jemných priestorov medzi samotnými styčnými plochami zubov, kam medzi-zubná ani bodová kefka neprenikne. Pri čistení medzi-zubného priestoru by sme mali zájsť aj jemne pod ďasno zuba z boku.

Škrabka na jazyk – Škrabka na jazyk je zaujímavý nástroj pripomínajúci hrabličky. Pomocou ktorého si očistite chuťové poháriky na jazyku. Ak ju nemáte poslúži vám aj stará kefka.

Ústna voda – Ústna voda prenikne všade tam kde ostatné pomôcky neprenikli. Ústne vody by sa mali striedať, nepoužívať kontinuálne len jednu.

This entry was posted in Zo života and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.