Pár tipov pre powerpointovú prezentáciu

Nedávno som mal v škole prezentovať časť vecí, ktoré študujem. Tešil som sa na to aj keď ma príprava prezentácie úplne vyčerpala. Téma nebola práve vysnívaná, no pri jej príprave som sa dozvedel mnohé iné veci (nad ktorými žasnem 🙂 ).

Tu je pár tipov na dobrú prezentáciu, ktoré som si osvojil :

  1. Nepoužívajte powerpointové šablóny z Officu. Keď ich použijete, znamená to 2 veci :
    a) Príprave prezentácie ste nevenovali vôbec dostatok času (použili ste prvé čo vám prišlo pod ruky).
    b) Ste tak neuveriteľne nekratívna lama, že nedokážete vytvoriť nič z vlastnej hlavy.

    Powerpointové šablóny vyzerajú strašne, smrdia na kilometre. Aj obyčajné biele pozadie s čiernym písmom vyzerá sto krát lepšie.

  2. Prezentácia sa nedeje na slidoch ale v miestnosti. Preto by malo byť vašim hlavným cieľom udržať publikum nažive a nezničiť ho svojim výkladom. Pamätajte, že vaša prezentácia nie je film s Brucom Willisom odpaľujúcim asteroid atomofkov.

    Len ťažko udržíte pozornosť ľudí na tému dlhšie ako 10 minút. Vyvetrajte a pustite do miestnosti svetlo aby nezaspali.

  3. Niektoré veci sa naučte, nepchajte všetky veci na slidy. Keď čítate celú prezentáciu zo slidov, nevyzeráte práve oslňujúco.
  4. Ak neviete ako začať, začnite históriou alebo pozadím prednášaného subjektu, pokračujte cez súčastnosť alebo hovorte o konkrétnych príkladoch. Prednášku zakončite budúcnosťou alebo možnými riešeniami.
  5. Vtipy sú veľmi vítané. Povedzte publiku nejaký vrámci témy.
  6. Otázka do publika trochu osvieži divákou. Môžete ju položiť hneď na začiatku alebo v strede prednášky. Ak publikum nebude vedieť, nehante ho za to.
  7. Na obrázky sa dobre pozerá kým vy hovoríte. Dajte ich tam viac.
  8. Prezentáciu si treba nacvičiť a predniesť ešte skôr pred niekym nezaujatým. Ten vám určite povie, aká úžasná je vaša 2,5 hodinová prednáška o vypadávaní chvostových pier Juhoamerických papagájov.

Update 5. Marec 2011
A ak viete trochu anglicky, určite porozumiete radám Dona McMillena. Vo svojom stend-up komedy vystúpení v krátkosti opíše akým otravným veciam sa v powerpointovej prezentácii vyvarovať.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.