5 Mýtov o blogu

Napriek veľkému rozšíreniu a popularite blogou má stále veľa ľudí odmeraný postoj ku blogingu. Veľká časť blogov nestojí za zmenku, ale niektoré sú zase lepšie než noviny. Tu je 5 mýtov o blogu, ktoré som zozbieral za nejaký ten č

1. Blog je len krátkodobý fenomén, o chvíľu sa skončí.
Myslí si to veľa ľudí. Ale tí, ktorí to tvrdia už o svojom blogu určite uvažujú. Každý deň sa totiž vytvorí približne 120 000 nových blogov. Viac informácii na Technorati.com čo je niečo ako zoznam blogov. Navyše medzi prvými 100 najhľadanejšími webmi je pravidelne okolo 22 blogov. Jednoducho nič nenasvedčuje tomu, že môj blog je krátkodobý fenomén.

technorati blog number evolution

2. Blogy nikto nečíta.
Tak toto som si myslel aj ja. Ale len dovtedy, keď som nenapísal článok o parlamentných voľbách.
Nemusíme chodiť ďaleko. Podľa Toplistu je denná návštevnosť blog.sme.sk približne 35 000 ľudí. A to nie je nikto …

3. Blogy sú o skúsenostiach naivných ľudí.
Nikoho nezaujímajú vaše nové topánky, operácia vašej babky, alebo kresbičky spod školskej lavice. Blogy sú online diáre, kde ľudia zdieľajú svoje myšlienky a nápady, poznamenávajú denné aktivity a komunikujú s priateľmi. Áno, ale toto platilo asi tak v roku 2003.

Dnes je rok 2007 a blog môže byť aj o vašich nových čínskych topánkach, gastrovaskulárnej vnutrolebečnej transplatácii kostnej drene vašej babičky, alebo o prasačinkach spod školskej lavice ktoré ste kreslili svojej spolužiačke do ktorej ste boli bláznivo zamilovaný.

Navyše blog nie je len osobný ale dokáže sa zmeniť na produktívny nástroj firmy alebo korporácie, ktorá sa snaží o lepšiu komunikáciu zamestnancov. Je lepšou formou ku vzťahu k zákazníkom a skvelý marketingový nástroj.

4. Prečo by som mal blogovať, keď si môžem spraviť normálnu stránku ?!
Poznám veľa prezentačných stránok firiem, ale žiadna nie je dobrá pokiaľ nebude mať vo svojom menu niečo ako news alebo blog. Ide totiž (vyššie spomínaný) o vzťah ku zákaznikovi. Ukázať mu, že ste s ním neustále v kontakte a že vaša firma má vždy čo ponúknuť pre každého. Čím viac času na vašej stránke strávi zákazník, tým máte väčšiu šancu mu niečo predať. To iste platí aj pre osobné blogy a o PPC reklamách (PayPerClick)

Napr. :
Autor : Vedúci výroby Ing. Antonin Novotný
Dnes sme inštalovali nášmu zákazníkovy rolety do jeho novej obývačky. Pri našej profesionálnej práci sme však objavili na okne tmavú šmuhu od oleja. Snažili sme sa ju odstrániť samostatne, ale nenašli sme spôsob. Náš zákazník sa len usmial a ukázal nám spôsob ako túto škvrnu odstrániť. Čítajte ďalej ako….

Blog ponúka veľa výhod oproti obyčajnej stránke ak chcete pravidelne publikovať. Na internete nájdete veľa zadarmo služieb alebo aplikácii a ich používanie je veľmi jednoduché (vrátane SME). Osobne odporúčam redakčný systém WordPress.

5. Blogingom sa nedá zarobiť.
Toto je najväčší kravina ever, forever, and for all time.

Všetko záleží len od reklamy a jednoduchého používateľského rozhrania. Nemusíte byť najlepší, nemusíte písať dobre, nemusíte dokanca ani písať ale ak dokážete prilákať dostatočný počet čitateľov pravidelne, domček so záhradou si jedného dňa kúpite. Je síce pravda, že slovenčina má určitú disproporciu oproti univerzálnej angličtine, ale vyhováranie nikomu nikdy nepomohlo.
Pripúštam, že dosť záleží na skupine ktorú chcete osloviť. Či ide o masy, alebo vašich priateľov. Či sú to ľudia doma, alebo v krajine v ktorej žijete.

Nechcem tu na vás vyťahovať životné príbehy blogerov s prímom nad 10 000$, ale zamýsleli ste sa koľko prinesie zisk z reklamy na tejto stránke denníku SME ??? A čo takto Techcrunch.com , ktorý má 400 000 čitateľov. Toľko tuším nemá ani SME.sk spolu s novinami.

“Všetko záleží od reklamy a jednoduchého používateľského rozhrania.”

Tento článok bol zverejnení prvykrát na buday.blog.sme.sk dňa 2007-05-11 08:01:05 .

This entry was posted in Web. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.