Veľmi čudný google docs error

Bol som uprostred ťažkých dní, keď bolo nutné pracovať na niekoľkých dôležitých prácach. Čo by ste povedali na to keby sa služba, ktorá je zadarmo stane v okamihu neprístupnou a vy by ste tak stratili prístup k svojej niekoľkoročnej práci? Toto sa mi stalo v Google Documents a zmenilo to môj pohľad na túto službu.

Aby ste mali predstavu čo sa stalo, tu je obrázok:

Po otvorení dokumentu sa celé okno potiahlo transparentnou sivou vrstvou. Akokoľvek som sa mohol snažiť, na nič sa nedalo kliknúť a všetko sa stalo neprístupným. Toto sa udialo v dosť zlom čase a znamenalo to mnoho komplikácii.

Je ťažké vysvetliť profesorovi, že nemôžete odovzdať prácu, pretože vám ju zožral Google Docs!

Približne po týždni sa veci dali do poriadku a ja som mal znova plný prístup ku svojim dokumentom. Tak som si to celé zrekapituloval a dal celé do širšieho obrazu:

  • Deň 1. – Objavenie chyby. Predpokladal som, že je to chyba prehliadača (Google Gears, flash …). Updatoval som Google Chrome na vyššiu verziu. Chyba je stále tam. Jediný prehliadač, ktorý je schopný pracovať s Google docs je Firefox 4 beta.
  • Deň 2. – Nikto mi nevie poradiť. Snažím sa radiť s rôznymi ľuďmi, nikto takúto chybu ešte nevidel. Existujú nejaké indície o zlyhaní bezpečnosti ale tento problém má iba moje Google Docs konto. Dokonca zdieľané dokumenty so mnou a vlastnené mnou je možné z iných kont editovať.
  • Deň 3. – Článok na DSL odkrýva rozsiahli útok hackerov na mnohé internetové služby. Útok je tak veľký, že sa týka aj novej verzie Google Chrome. http://dsl.sk/article.php?article=10653&title= Neostáva mi nič iné ako čakať.
  • Deň 4. – Na internete hľadám formulár alebo emailovú adresu na Google Docs podporu. Márne …
  • Deň 6. – Na Google Blogu o Docs sa objavuje informácia o prestavbe jadra služby http://googledocs.blogspot.com/2011/03/making-whats-old-new.html. Niektoré kontá sú zmrazené za účelom implementovania nového jadra.
  • Deň 7. – Poobede z ničoho nič všetko ide tak ako má. Ale nikde sa neobjavilo žiadne vysvetlenie alebo zmienka čo sa dialo (útok an bezpečnosť a prestavba jadra systému).

Záver
Pre mňa to bola nová skúsenosť, keď sa moja niekoľkoročná práca stala väzňom veľkej spoločnosti, ktorú som bral ako “celkom fajn”. Navyše táto chyba mala určitý negatívny vplyv na moje štúdium, za čo spoločnosti Google nie som vďačný.

Zistenie z posledných dní
Nové jadro nie je až také super. Áno, nové fičúrky a nové možnosti atď. Ale výstup vytlačených rovníc napísaných v Google Docs sa často nezhoduje s digitálnym stavom, resp. chýba v tlačenej forme. To človeka potom nepoteší, keď mu profesor napíše email ako hovadinu ste mu poslali keď tam chýba polovica rovníc … Kde udelali soudruzi z Google chybu?

This entry was posted in Google, Security, Tech and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.