Jeden deň v španielskom Bilbau

V srdci Baskickej časti Španielska som mal možnosť stráviť jeden deň. Prinášam vám pár fotografií z mojej potulky mestom, ktoré vám povedia čo môžete v meste vidieť.

Dám vám na začiatok hneď aj dobrú radu – nezabudnite si so sebou zobrať dáždnik. Dážď je v meste pomerne častý.

Guggenheimovo múzeu v Bilbau som venoval osobitný článok. Keď som ho videl prvýkrát okamžite vo mne miesto vyvolalo dojem niečoho nadpozemského. Ide o veľmi nádhernú budovu ako z vonku, tak aj z vnútra. Pre celé Bilbao a Baskicky región v Španielsku má neuveriteľné makroekonomické dôsledky. Je to múzeum, ktoré navštívi viac ako 1 000 000 návštevníkov ročne a zároveň sa platí vstupné cez 15 eur.

Nájsť Guggenheimovo múzeum v meste je ľahké. Vedie k nemu niekoľko ulíc a nachádza sa na nábreží miestnej rieky.

Návštevníkovi by som odporučil prechádzku po nábreží rieky. Na konci horného prúdu sa začína v starom meste a postupne po prúde sa návštevník prejde po nádherných scenériách mesta. Hore je jedna z budov Ekonomickej univerzity v Bilbae, ktorá sídli na nábreží.

Budovy miestnej architektúry mi učarovali (hore a dolu). Obzvlášť sa mi páčia drevené presklené lodžie, ktoré ma v centre mesta každý dom. Veľké francúzske okná a železné balkóny sú nádherným umením staviteľov.

Na strechách domov sa nachádza viacero nadľudských sôch. Konkrétne táto socha gréckeho Hermesa sa nachádza na budove lokálnej španielskej banky.

Dom z ktorého vyskočil James Bond vo filme Jeden svet nestačí.

Na konci nábrežia sa nachádza námorné múzeum. Prezrieť si môžete aj repliku španielskej galeony.

V meste pôsobí špenielský klub Atletiko Bilbao. Hneď vedľa starého štadión sa začala výstavba nového, modernejšieho. V starom štadióne sa nachádza múzeum futbalového klubu.

A ešte posledná fotografia na záver 🙂

This entry was posted in Cestovanie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.