Bicykle v Holandsku

Mnohým sa zdá Holandsko pokrokové a stále sa stretávam s výsmechom k rôznym legálnym aktivitám na tomto území. Ide v mojich očiach o obrovské predsudky pretože viem, že Holandská spoločnosť je úplne iná. Holandsko, pre niekoho kto tam dlho žil, charakterizujú práve bicykle. Tie sú v Holandsku všade.

Bicykle v Holandsku sa dajú podľa neoficiálnych informácii kúpiť už za 20 eur. Musíte počítať s tým, že bicykel je určite kradnutý a budete ho kupovať bez akejkoľvek záruky.
Bicykle z 2.hej ruky alebo bicykle na ktorých chýba niekoľko z niektorý zo základných bezpečnostných prvkov (odrazky, zvonček,…) sa začínajú pohybovať na cene od 40 až 60 eur. Cena bicyklov, ktorým nič nechýba, začína pri 80 eurách. Bicykle po prvom majiteľovi dostanete od ceny 120 eur. Potom ceny stúpajú na základe dizajnu, počtu pridaných prvkov a na základe značky bicykla. Za úplne nové a módne bicykle zaplatíte už od 400 eur. Pri tých najšpičkovejších sa ceny začínajú šplhať od 800 eur.

V Holandsku som mal možnosť vidieť 2., 3., 4. miestne bicykle; bicykle na ktorých sa leží na chrbte alebo bruchu; pojazdné bicyklové puby; bicykle, ktoré chodili vzad; bicykle pre poštárov alebo pre učiteľky v škôlke.

Bicykel pre poštárov

Holanďania s radosťou využívajú malé skladacie bicykle. Životný štýl ich často núti pracovať v inom meste než to, v ktorom žijú. Za využívanie diaľnic sa nič neplatí a preto dopravné zápchy sú na dennom poriadku. Alternatívou je preto cestovanie železnicami. Holandské železnice sú presné ako Nemecké a hustota vlakov je veľmi prijateľná. Preto si so sebou berú malé skladacie bicykle za ktoré sa vo vlaku v poskladanom stave neplatí. Prídu z domu na stanicu na jednom bicykli a odchádzajú z cieľovej stanice do práce na inom bicykli (uskladnenom v meste práce). Na takýto systém je samozrejme vybudovaná infraštruktúra v podobe krytov a parkovísk pre bicykle. Krajina je posiata cyklistickými chodníkmi. Niektorí ľudia preto dochádzajú do práce iba na bicykli aj viac ako dvadsať/tridsať kilometrov denne.

Každé mesto má navyše niekoľko povinnosti spojenými s bicyklami. Holandsko známe svojimi vodnými cestami a kanálmi sa v mestách musí zaoberať aj výlovom bicyklov z mestských kanálov. Ak sa chcete svojho starého bicykla zbaviť musíte zavolá špeciálnu mestskú službu, ktorá ho odvezie. Ak váš bicykel je dlho zaparkovaný na nesprávnom mieste alebo je už podozrivo rozpadnutý, mesto vás najskôr vyzve na jeho odstránenie a potom ho samo odstráni. Preto niekedy svoj bicykel nemusíte nájsť na mieste, kde ste ho nechali. Nemusí to preto hneď znamenať krádež. Na druhej strane vám polícia môže zabaviť váš bicykel ak má podozrenie, že je kradnutý a ak na neho nemáte papiere o kúpe (bloček,…). V Holandsku je dokonca možné registrovať váš bicykel a získať naň ŠPZ.

Nebolo by správne porovnávať životnú úroveň Holandska a Slovenska. Ale skúste si vypočítať koľko by ste ušetrili, keby ste každý deň počas celého roka šli do práce alebo školy na bicykli? Porozmýšľajte, čo by ste s ušetrenými peniazmi mohli urobiť.

Môj bicykel – Riccardo Sport 😀

This entry was posted in Cestovanie, Holandsko and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.