Severná cesta – Prehľad 26. týždeň – Na cesta k demokracii

Tento týždeň bol vyčerpávajúci na rôzne akcie a podujatia, ktoré boli spojené ideologicky a politicky s mojou cestou.


V pondelok som sa zúčastnil CouchSurfing meetingu. Spoznal som niekoľko zaujímavých ľudí a nadviazal nové kontakty s lokálnou komunitou. Prišlo veľa ľudí, väčšinu hostí však tvorili cudzinci.

V utorok som sa zúčastnil debaty denníka SME o smerovaní Európskej Únie po voľbách do Európskeho Parlamentu. Bola to veľmi zaujímavá diskusia medzi Karlom Schwarzenbergom (predseda zahraničného výboru českého parlamentu), Františkom Šebejom (predseda zahraničného výboru slovenského parlamentu), Petrom Kolárom (bývalý veľvyslanec ČR v USA a v Rusku) a Martinom Bútorom (bývalý veľvyslanec SR v USA a poradca prezidenta SR Andreja Kisku).

V diskusii padlo veľmi veľa zaujímavých postrehov. Obzvlášť sa mi však páčila myšlienka Karla Schwarzenberga, ktorý veľmi dobre poznamenal – Vladimír Putin nie je niekto, kto študoval v Oxforde alebo na London business collage. Vladimír Putin je človek, ktorý študoval na Leningradskej štátnej univerzite a pracoval v KGB. (O tom ako jazdí na medveďovi som písal minulý týždeň.)

Vo štvrtok som si zobral pol dňa dovolenky, ktorú som využil na prehliadka parlamentu s mojimi priateľmi. Týmto ďakujem svojim priateľom, ktorí začali meniť tvár našeho školstva a takúto prehliadku zorganizovali ako odmenu pre svojich študentov v rámci ich vlastného voľno-časového projektu, kde na pôde FMV EUBA organizujú pre študentov hravé kurzy diplomacie. (Interaktívna diplomacia – Facebook)

V čase mojej prítomnosti práve prebiehala hodina otázok premiérovi (bez premiéra). Hodina otázok vyzerala ako fraška, divadlo. Ministri zastupujúci premiéra do skoro prázdnej sály čítali dopredu pripravené odpovede. Išlo o poslednú schôdzu NRSR pred prázdninami.

To, čo som videl, ma sklamalo hneď niekoľkokrát. V prvom rade by som rád videl na pozícii premiéra človeka, ktorý je líder a vedie svojim manažmentom krajinu k prosperite, schopného odpovedať na otázky hneď a priamo, nie klamára podozrivého z korupčnej kriminality bielych golierov. Na to však budeme musieť najskôr uskutočníť generačnú výmenu predrevolučne narodených politikov a potom možno zreformovať aj tvár našej demokracie. Príkladom nám môže byť aj David Cameron na hodine otázok v Britskom parlamente…

A v druhom rade, so všetkou úctou k tejto inštitúcii NRSR, budova v ktorej v súčasnosti NRSR sídli je škaredá budova nespĺňajúca požiadavky na čo najefektívnejšie fungovanie tejto inštitúcie. Ja sám by som asi robil podobne zlú robotu akú robia momentálne poslanci SMERu (Vyhlásenie k prijatej novelizácii Ústavy SR), ak by som mal pracovať v tak neatraktívnej budove.

V piatok som ešte stihol hostiť na víkend couchsurfera. Tento človek prežil potopenie lode MS Sea Diamond (wiki, youtube) v Stredomorí pri ostrove Santorini. Časť cesty by som chcel absolvovať aj na lodi a preto jeho poznatky zo stroskotania boli pre mňa ako suchozemca veľmi zaujímavé.

This entry was posted in Cestovanie and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.