Výlet do Belgicka plný miliónových výhľadov

Po skončení štátnic som dostal ponuku ísť na 4 dni do Belgicka. Darovanému koňovi som sa na zuby nepozeral a tak som túto príležitosť využil. Navštívil som mestá Antverpy, Brusel, Ieper, Menen a Charleoi.

Svoju cestu do Belgicka som začal u známych v Bratislave. Navštívil som internát Horský park (HP), kde som bol úplne ohromený z nádherne tichej lokality v ktorej sa HP nachádza. Zarazil ma preto cenový rozdiel medzi ubytovaním na internáea v bytovkách z milionárskej štvrte (na obrázku v strede). Možno sa na internáte zbavíte niektorých práv, ale za ten výhľad to stojí.

Do Belgicka som letel po prvýkrát spoločnosťou Ryanair. Pilot priletel o 13 minút skôr a z palebného vysielača sa ozval chválospev na promptnosť letov s Ryanairom. Na druhej strane, pozemnému personálu letiska Charleoir trvalo 20 minút kým si všimol, že lietadlo pristálo …

Po prílete som si kúpil lístok na autobus do mesta Charleoi. Potom na železničnej stanici som si kúpil GO PASS. Využil som ho iba 4krát ale stále sa GO PASS oplatí viac ako kupovať si lístok na každú trasu. GO PASS teraz poslúži ako veľmi dobrý darček pre niekoho, kto pôjde do Belgicka.

TIP: Neskôr, cesta z Ieper do Menen má asi 20 kilometrov. Nezapísal som si ju do GO PASSu a kúpil som si radšej lístok. Vyšiel ma na 3,70 eur.

Antverpy ma privítali daždivým počasím a preto z plánovanej prehliadky nebolo nič. Šiel som preto priamo k svojmu CouchSurfing hostovy a diskutoval s ním na rôzne témy až do neskorej noci.

Na druhý deň opäť pršalo. Preto som opäť zrušil svoju plánovanú prehliadku mesta. Namiesto toho, som šiel priamo na železničnú stanicu. Cestou na stanicu som zašiel ešte do štvrte plnej drahokamov.

V Európskom Parlamente

Keď som už bol v tom Belgicku, rozhodol som sa svoj čas využiť zmysluplne. Zúčastnil som sa v Európskom Parlamente semináru o eco jazde a udržateľnej doprave. Po skončení semináru som sa ešte prešiel chodbami parlamentu. Nič zvláštne som tam však nenašiel.

Niečo z Bruselskej architektúry

Svoj jeden deň v Bruseli som ukončil u svojho Bruselského CS hosta. Bol som úplne ohromený. Žil v byte z ktorého bol výhľad na celý Brusel. Všetko atrakcie Bruselu tak boli na dosah. CouchSurfing mi takto vyrazil dych. Budova NATO, Európskej Komisie, Európskeho Parlamentu, Grand Place, Place Rogier. To všetko bolo na dosah ruky.  Nasledujúci deň som sa zobúdzal s výhľadom na Atómium.

Západne Flandersy

Rozlúčil som sa s mojim Bruselským hostom a vydal som sa do regiónu Západné Flandersy. Konkrétne som sa vydal do mesta Ieper (Yeper), ktoré bolo centrom bojov 1. sv vojny. Mesto bolo úplne zničené a to tak, že neostal kameň na kameni. Na pamiatku všetkým padlým bolo znova postavené.

V Ipri bol prvýkrát použitý aj napr. chemický bojový plyn Iperit. Krajina Západné Flandersy je posiata vojnovými cintorínmi. Front z 1. Sv. vojny sa tiahol odtiaľto až po Švajčiarsko. Pri Menin bráne sa každý večer o 8 hráva už od roku 1928 na trúbku pieseň “Posledný bod”. Len nepatrná časť padlých je zaznamenaná v kameni brány. Väčšina padlých zomrala v mojom veku. O týchto miestach v Západných Flandersoch sa hovorí ako o miestach kde zaniklo tisíce generácii…

Po tom čo som skončil prehliadku Ieper vrátil som sa niekoľko kilometrov späť do mestečka Menen ležiaceho na Belgicko-Francúzskej hranici. Môj CS host ma privítal milým úsmevom a fľašami belgického piva. Večer mi ešte ukázal mesto Menen a prešli sme sa po jeho Francúzkej strane. Nasledujúci deň som odcestoval domov.

Prečo sa mi páčil tento výlet?

V tomto článku som samozrejme neopísal všetky bláznivé a zaujímavé veci čo sa mi stali. Ale potvrdilo sa mi, že cez Couch Surfing spoznáte krajinu a ľudí lepšie (a lacnejšie) ako cez nejaký bedeker.

Koľko ma tento výlet stál?

Celý 4 dňový výlet po Belgicku (vrátane jedla, poistenia atď.) má stál okolo 220 eur. V tejto cene sú aj letenky od Rayneru za 95 eur, ktoré som dostal zadarmo. Ďalej sú v nej zahrnuté aj lístky na trati PO->BA a späť, ako aj plne nevyužítý GO PASS za 50 eur.

This entry was posted in Zo života and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.