“Can I buy you a cup of coffee?” 2

Chcel som si kúpiť kávu ale nevedel som ako. Nato aby som si mohol kúpiť kávu som potreboval chip-kartu. Chip-kartu som mohol dostať len v Holandskej banke pri otvorení bankového účtu. Účet som si oficiálne mohol otvoriť len v ABN-AMRO bank. Na to aby som si mohol otvoriť účet som potreboval …

Môj univerzitný koordinátor mi povedal, že si účet môžem ako študent otvoriť len v ABN-AMRO banke. To však vôbec nebola pravda. Účet som si mohol otvoriť aj v iných bankách (to som zistil až neskôr) a za oveľa lepších podmienok s lepším prístupom.

Som si istý, že nasledujúce informácie budú požadované aj v iných štátoch.

Ako prvú vec po príchode do Delftu som šiel na miestnu Gegementee (teda radnicu, mestský úrad, kancelária spravujúca miesto kde bývate) a prihlásil/zaregistroval som sa ako obyvateľ žijúci v meste. Potreboval som BSN (Burgerservice number – číslo sociálneho poistenia), občiansky preukaz/pas, zmluvu o ubytovaní a akceptačný list od univerzity. V snahe získať zamestnania som si BSN zaobstaral už počas môjho EILC jazykového pobytu v Utrechte.

Na získanie BSN som potreboval – rodný list preložený do angličtiny alebo oficiálneho jazyka danej krajiny potvrdený notárom a s pečiatkou apostilu (Osobne som pečiatku apostil nemal, vydávajú ju ministerstva, krajské úrady a polícia. Odporúčam zistiť si viac o apostile ak chcete v krajine žiť dlhšie ako 6 mesiacov.), občiansky preukaz/pas, zmluvu o ubytovaní, vyjadrenie jazykového inštitútu o mojej činnosti.

Keď som si chcel v ABN-AMRO otvoriť účet, musel som najskôr vyplniť formulár na mojej univerzite. Medzinárodné oddelenie ho potom poslalo do bankovej centrály a tá sa mi potom v rozmedzí od 1 týždňa do 1 mesiaca mala ozvať aby sme si dohodli stretnutie kedy si zájdem do banky a otvorím účet. V tomto momente je už asi každému jasné, že byrokracia mi začala drnkať na nervy. Nezodpovedný úradník z banky mi zavolal po 2 týždňoch a dohodol si so mnou stretnutie keď bol chorý. Nikto z banky ho nedokázal nahradiť (WTF!) a preto som sa do banky musel trepať znovu. Chorý som bol zase v tom čase ja.

Môj priateľ medzitým čakal na telefonát mesiac a pol. Omrzelo ho čakanie a rozhodol sa preto otvoriť si účet v Robo bank. Porovnávaním s jeho rozprávaním môžem povedať, že Robo bank nemá žiadnu byrokratickú buzeráciu, lepší ľudský prístup (inteligentnejší ľudia) a lepšie služby a účty.

V banke som potreboval – pas, zmluvu o ubytovaní (housing contract), akceptačný líst od univerzity (letter of acceptance), vyjadrenie mesta k ubytovaniu (dostal som po návšteve Gegementee poštou), BSN.

Po podpísaní všetkých papierov mi o 2 týždne prišla poštou Chip-karta a ja som sa plnohodnotne stal obyvateľom Holandska. Trvalo mi to asi 2 mesiace …

A čo je najlepšie na tom všetkom? Ako som už spomínal v škole fungujú rôzne automaty. Medzičasom pri vybavovaní chip-karty som si vybavil aj kempus kartu. Viete si predstaviť aké bolo moje prekvapenie keď som zistil, že na mojej kempus karte je napálený firmware zamestnanca univerzity? Áno presne tak 😀 mal som kávu zadarmo!

Moja TU Delft kempus karta

This entry was posted in Erasmus, Holandsko and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to “Can I buy you a cup of coffee?” 2

  1. Jana says:

    Dobry den chcem si otvrit ucet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.