Príbeh jednej plechovky “také sa dnes už nevyrábajú”

Upratoval som záhradu a našiel som túto železnú nádobu od nemrznucej zmesi Fridex Stabil s takým malým chlapíkom v smiešnom autíčku. Okrem toho, že ma z grafickej stránky zaujala kombinácia modro bielej, premýšľal som aj o samotnej nádobe. Takéto nádoby sa dnes už nevyrábajú. Všetko nahradila umelá hmota a tetrapak. Tie sa však v prírode voľne neodbúrajú.

Túto nádobu nahlodal už zub času.  Roky stála vonku a hrdzavela. Prirodzený rozklad železa.  Dátum výroby už nie je viditeľný, ale pred rokmi poslúžila svojmu účelu. Odniesla tekutinu z bodu A do bodu B. Nakoniec skončila ako nádoba na piesok. Jej ďalšia cesta je už teraz naplánovanú do zberných surovín.

Bývam v meste Prešov a predpredvčerom som mal možnosť počas záplav vidieť, koľko bordelu a svinstva pláva vo vode (v Toryse). Odvtedy pijem len mlieko (v domnienke, že aspoň kravy na poli pijú lepšiu vodu ako ja).

Hrdza spôsobuje na celom svete obrovské škody a má makroekonomické následky. Umelá hmota nie. Je to myslím pekný paradox. Ceníme si a staráme sa o to čo je chvíľkové, kašleme na všetko čo prežije tisícky rokov. Ale myslím, že v skutočnosti nás zabije práve to. Už dnes jedia ryby, ktoré ostali plast. A tie ryby jedia ľudia. Umelá hmota je problém. Pozrite sa okolo seba. Ten problém je všade okolo nás.

Do železných alebo sklenených obaly sa dnes už výrobky nevyrábajú (nehovorím o konzervách). Osobne vyprodukujem aspoň jeden umelý obal denne. Rozhodol som sa preto, že budem kupovať kvapaliny len v sklenených fľašiach (kedže železné si ani ja neviem predstaviť). Lenže rozmýšľal som a jediná tekutina čo sa v sklenenej fľaši predáva, je víno. Takže od teraz budem kupovať už len víno. A robte to aj vy. Kupujme víno a zbavíme svet problému s umelou hmotou.

This entry was posted in Zo života and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.